Over Reflektera

Over Peter van der Knijff, interviews, opdrachtgevers en reviews

Over Peter van der Knijff, oprichter van Reflektera.

“Mijn loopbaan ben ik in een hele andere sector begonnen: na een technische opleiding ben ik gaan werken als monteur en later als verkoper in de telefonie-branche. Na verloop van tijd kwam ik er achter dat ik andere kwaliteiten had die ik onvoldoende benutte. Het was tijd om een andere weg in te slaan. 

Ik ben, na een lange zoektocht me gaan omscholen tot sociaal pedagogisch werker. Een aantal jaren heb ik gewerkt op een Beschermde Woonvorm als begeleider en later als manager. Vervolgens heb ik de opleiding Maatschappelijk Werk gevolgd. Helaas nam ik teveel hooi op mijn vork en luisterde ik niet goed naar de signalen van mijn lichaam en kwam thuis te zitten met een burn-out. Het werd een donkere en moeilijke tijd.

Onvoldoende begeleiding maakte dat het herstel onnodig lang duurde en ik ook onvoldoende leerde zodat, na een aantal jaren, een tweede burn-out zich aandiende. Ik heb in deze jaren van zoeken, ontdekken en nieuwe stappen zetten steeds ervaren dat je gehoor moet geven aan je innerlijke stem en die moet volgen.

Ik kwam er steeds meer achter dat ik een andere weg moest inslaan. Door die stap voor stap te gaan bleef ik dicht bij mijzelf. Die zoektocht heeft me een rijke ervaring gegeven en heeft me gebracht waar en wie ik nu ben. De spreuk, als een wonder groeit de weg onder mijn voeten als ik hem ga, heeft mij geholpen om stap voor stap mijn weg te gaan. Door steeds een stap te zetten rolt de weg weer een stapje voor je voeten uit. Als je geen stap zet, kan je niet verwachten dat je meer duidelijkheid krijgt en dat je verder groeit op jouw weg. Soms is die weg ook heel wonderlijk en verrassend. Ik ben ervan overtuigd dat mensen pas écht verder komen als zij stappen durven zetten.”  Sinds 5 jaarben ik geschoold als burnout coach en deze jas zit mij als gegoten!

Sindskort is Reflektera uitgebreid met de diensten Teamcoaching en Intervisiebegeleiding in zorg en welzijn. Omdat ik zelf ervaren heb hoe belangrijk persoonlijke zorg en ontwikkeling voor medewerkers en teams in deze sectoren is, is dit idee ontstaan. Deze teamcoaching en intervisiebegeleding wordt door ervaren en deskundige teamcoaches begeleid. 

Interviews met Peter van der Knijff

Loopbaanparadox heeft vragen aan mij gesteld over de waarde, bezieling en betekenis van mijn werk bij Reflektera.

Lees hier het interview over ‘Als een wonder groeit de weg onder mijn voeten als ik hem ga…’

Lees hier het interview over ‘Sta eens stil bij waarom je het werk doet dat je doet’.

Opdrachtgevers

Hieronder zie je opdrachtgevers waar Refektera opdrachten voor uitvoert.

Reviews

In januari 2019 stond ik in de supermarkt en ik voelde me plotseling overmand door angst. Ik, de nuchterheid zelfde, had een paniekaanval en wist niet meer hoe ik buiten moest komen. Thuis aangekomen werd ik opgevangen door mijn man die mij meteen richting de huisarts stuurde.

Dit was het eindpunt van jarenlang druk druk druk, doorgaan, tandje erbij, nog beter m’n best doen en vooral nog een schepje er boven op. Dit was ook een beginpunt, het beginpunt van een nieuw leven. Ik kwam thuis te zitten en via mijn werkgever kwam ik in contact met Peter. De eerste gesprekken gaven mij duidelijke inzichten in hoe ik in ieder geval weer wat energie moest gaan opbouwen en hoe ik m’n burn out moest gaan overwinnen en in een later stadium hoe ik de balans moest gaan behouden.

Ik heb verschillende inzichten gekregen, maar ik heb ook geleerd goed te kijken naar mijn functioneren, zowel privé als op mijn werk. Zo kijkend en nadenken over mezelf en met praktische tips heb ik mezelf weer teruggevonden, herontdekt waar ik ontspanning in vind en ècht van geniet en zo kan ik beter voor mezelf zorgen. Ik begrijp beter wat goed en niet goed voor mij is en waarom dat zo is. Zonder de coaching van Peter was mijn traject vast veel langer geweest. Nu, een jaar verder, ben ik nog niet klaar met over mezelf na te denken, maar in ieder geval al zover dat ik op mijn werk weer functioneer en thuis ook (bijna) alles weer op rolletjes loopt. En soms hou ik zelfs energie over…

Eveliene den Deurwaarder

Na ruim een half jaar in de ziektewet te hebben gezeten als gevolg van een hartstilstand weer gaan re-integreren. Dit viel me zwaarder dan gedacht.
Via een collega en mede mogelijk gemaakt door mijn werkgever, bij Peter terecht gekomen.
Hij heeft me door zijn rustige aanpak en tips weer op weg geholpen alles een plekje te geven waardoor ik ook weer in mezelf geloof en op mijn eigen kunnen kan en durf te vertrouwen.

Heb het als zeer fijn ervaren.

Esther

Bij het zoeken naar een nieuwe baan die bij mij past, heb ik bij Reflektera in luchtige gesprekken de kans gekregen om op verschillende manieren naar mezelf te kijken en ook te waarderen wat ik heb. Peter heeft daarbij geholpen door met een persoonlijke benadering uit te gaan van jezelf. De gesprekken hebben mij veel opgeleverd. Ik ben weer op zoek gegaan naar de leuke dingen die ik wil doen in mijn werk.
Door dit coachingstraject heb ik nu een nieuwe baan die bij mij past!
Deze gesprekken vinden plaats op een hele informele manier.

Robert

Wanneer je niet meer weet waar je naartoe moet met de stilte, angst, schaamte en schuldgevoelens die zich uiten in fysieke, verlammende pijn in je lijf, kun je uit een hoop moderne opties kiezen: vooral medicijnen, maar ook de thuisapotheken doen het goed…alcohol en andere middelen. Helaas zijn die opties over het algemeen van tijdelijke aard, maar zit je er wel voor een leven lang aan vast.

Burn-out, op van de zenuwen om welke reden dan ook? Te hard of te veel gewerkt en jezelf voorbijgelopen, je gezin compleet vergeten in de zucht naar de meest onbelangrijke zaken die er maar zijn: geld, vakantie, auto enz……… Het is ook mij overkomen, misschien als product van een naoorlogs land in bloei; een land waarin niet gezeurd moest worden en iedereen vooral vooruit moest. Een ladder beklimmen waar je het einde niet van zag. Na vele jaren eist dat zijn tol en stortte ook ik in. De mensen die ik lief had stierven of verlieten me. Heel normaal, dat wel, maar wat daarna?

Via mijn werkgever kwam ik bij Peter terecht en die heeft mijn kijk op dingen, waarvan ik zelf bedacht had dat ik ze niet goed gedaan had, veranderd in positieve gedachten. Een vrij lange en moeizame weg misschien, maar de moeite waard. Pijn verdwijnt immers niet zomaar. Ik kan er in ieder geval weer tegenaan, met een volledig andere kijk op het leven, en nog veel belangrijker, een gezonde (sobere) toekomst. Contacten met mensen lijken zich als vanzelfsprekend te herstellen en het vertrouwen in mezelf en de wereld om me heen komt langzaamaan terug. Wanneer me vorig jaar gevraagd zou zijn of “praten met een coach” me enig goed zou doen, zou ik daar ernstig aan getwijfeld hebben. Inmiddels weet ik beter en kan eenieder vertellen dat de juiste persoon je weer in het zadel kan helpen. Ik heb Peter natuurlijk al bedankt maar het is goed, voor mijzelf en wellicht voor andere, om dit op papier te zien staan.

Robert

Na mijn Burn-out dacht ik dat ik mijzelf weer helemaal onder controle had. Na enkele maanden weer fulltime gewerkt te hebben merkte ik dat ik toch niet helemaal de oude was en dat ik ook nog regelmatig over mijn grenzen ging. Ergens zat er een ‘lek’… Ik voelde mij 80 % hersteld maar de laatste 20 % kreeg ik voor mijn gevoel niet onder controle.

Daarom heb ik op advies van een familielid contact gezocht met Peter. Na diverse fijne, open en eerlijke gesprekken heb ik ook de ACT-meting gedaan. Deze gaf mij samen met de gesprekken diverse nieuwe inzichten in mijzelf. Uiteindelijk heb ik na ongeveer een jaar gekozen om een nieuwe baan te gaan zoeken. Ook in de periode daarna kon ik altijd terecht voor een eerlijk advies van Peter. Ook tijdens de maanden van solliciteren gaf Peter mij eerlijke tips

Peter is een fijne gesprekspartner, sociaal, laagdrempelig en toegankelijk. Ook als je toch te eigenwijs bent om zijn advies op te volgen blijft hij positief met je meedenken. Ik kijk terug op een fijne en leerzame periode. Het is niet altijd makkelijk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Als je aan het begin van dit traject staat voel je je soms beschaamd, dit moet je proberen zo snel mogelijk te vergeten. Het is een goede levensles voor jezelf en als je discipline genoeg hebt zul je daarna een versie 2.0 van jezelf worden.

David uit Ridderkerk

September 2017 liep ik helemaal vast op mijn werk. Jarenlang veel te veel hooi op mijn vork begon zich te wreken. Daar kwamen nog wat andere spanningen bij en toen was het elastiek uit mijn draagkracht. De eerste schooldag na de vakantie ging het gelijk helemaal mis. Ik begon met huilen en kon niet meer stoppen. Het was tijd dat ik hulp kreeg. Via mijn werkgever kwam ik bij Peter van Reflektera terecht en dat bleek een goede keuze. Peter had geen betere naam kunnen verzinnen voor zijn praktijk! Wat Peter deed, was mij een spiegel voorhouden. Hij liet mij zien wat mijn gedrag voor effect had op de mensen om mij heen en wat mijn gedrag voor mijzelf betekende. Dat gaf mij inzicht en dat was belangrijk. Bovendien was Peter een prima luisteraar en wat is heerlijker dan eens over jezelf spreken, iets wat ik overigens helemaal niet gewend was. Het woorden geven aan gevoelens, gedachten en gebeurtenissen werkt vaak al verhelderend. Tot slot gaf Peter mij handvatten om beter met -voor mij- spannende situaties om te gaan. Heel praktisch allemaal.

Na 10 gesprekken had ik mijn leven weer aardig op de rit en bleken vervolggesprekken niet nodig. Het was heel waardevol en tot op de dag van vandaag ben ik blij met ‘de gesprekken met Peter’ en de spiegel die hij mij voorhield. Reflektera!

Pia – Docent de lage Waard, Papendrecht

Ik ben bij Peter terechtgekomen omdat ik vastliep in mijn werk. Al zoekend heeft Peter me geholpen inzicht te krijgen in de dingen die ik op zich wel kan, maar die energie kosten en de dingen die energie opleveren. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om de dingen te doen die werkelijk passen bij mijn eigen interesses, waar ik echt enthousiast van word. Ik heb nu het gevoel weer op weg te zijn, en ben benieuwd waar die weg me zal brengen.

Peter wil ik bedanken voor zijn luisterende, coachende en af en toe ook confronterende houding. Hij wist in de gesprekken altijd precies de vinger bij de zere plek te leggen. Daardoor heb ik veel van hem geleerd.

Helène Verloop- Docent Driestar College, Leiden

Peter heeft mij veel inzicht gegeven bij het indelen van mijn tijd, het stellen van prioriteiten, onderscheiden wat echt belangrijk is in het leven, tijd maken voor sport en ontspanning. Kortom: balans. Hij gaf mij een eenvoudig overzicht voor een weekindeling, waar ik al deze dingen in kon passen. Nu, 1,5 jaar later, gebruik ik dit nog steeds. Sporten was iets dat niet bij mij paste. Toch heeft hij mij overgehaald om er mee te beginnen. Dit bevalt me nog steeds. Met humor wist hij mij aan te moedigen. Ook wist hij veiligheid te creëren, waardoor er veel besproken kon worden.

Marisca Blankenstijn

Het afgelopen half jaar heeft Peter mij begeleid in mijn leerproces. Ik heb het eigenlijk altijd als prettig ervaren wanneer Peter en ik in gesprek gingen. Peter is heel open en een rustig persoon bij wie ik me snel vertrouwd voelde. Hij stelde eigenlijk altijd wel de juiste vragen waardoor ik ook verbanden kon leggen over mijn verleden en mijn gedrag nu. Het grappige is dat achteraf gezien het probleem helemaal niet duidelijk was. Gaandeweg de gesprekken kreeg ik dankzij Peter een steeds duidelijker beeld van de pijnpunten. Het fijne vind ik dat hij ook erg eerlijk is hierin. Hij heeft op geen enkel moment gesuggereerd dat hij precies wist waar we zouden eindigen, maar hij gaf praktische handvatten om aan te pakken waar ik tegenaan liep. We zijn (soms letterlijk door een wandeling) samen op weg gegaan en telkens kwamen we eigenlijk nieuwe zaken tegen die voorgaande problemen konden verklaren. Wat voor mij erg belangrijk was is dat Peter naast een goede luisteraar ook heel down to earth was. Hij kan vanuit zijn oogpunt een zeer duidelijke analyse maken en benoemen waar het op staat en hij beloofd geen gouden bergen maar zijn hulp is oprecht en heeft mij echt geholpen om mezelf te ontwikkelen en te blijven ontwikkelen.

B Wittekoek

In september heb ik de ACT test via Peter gedaan. Een korte overzichtelijke test. De rapportage die er uit voortkomt is uitgebreid en gedetailleerd. De uitkomst verklaart veel over waar ik op dit moment tegen aan loop en helpt mij om concreter mijn sterke en minder sterke punten te benoemen en keuzes te maken waar ik verder energie in ga stoppen.

Samen met Peter heb ik het verslag besproken. Daarbij stond Peter open voor vragen en kon deze op een rustige manier beantwoorden. Ik heb de gesprekken als prettig ervaren, omdat Peter met een open blik en onbevooroordeeld de keuzes waar ik voor sta wist te analyseren. Daarbij gaf hij praktische handvatten voor het oefenen met de punten die ik verder wil ontwikkelen.

Mirjam van der Zaag Glintz – ParicipatiePartner voor Leerwerkbedrijven

Graag deel ik mijn positieve ervaring met de ACT test die is afgenomen door Reflektera. De test was een korte test zonder lastige vragen. Voor mij was het verrassend dat met zo’n korte test er zo veel informatie werd verzameld die ook nog eens klopte bij mijn persoon, verleden en ontwikkelingsdoelen. Aan de ene kant geeft dat een bevestiging als ook een verrassende hoeveelheid nieuwe informatie.

De test geeft mij een goed beeld van mijn onderbewuste mogelijkheden en drijfveren. Mede door de heldere uitleg van Peter van der Knijff kon ik de resultaten omzetten in praktische doelen. Peter heeft mij hierin op een duidelijke en rustige manier bijgestaan.

Pieter Beens- Directeur primair onderwijs

Ik heb Peter leren kennen als een fijne coach om mee samen te werken. Het ACT-traject heeft mij meer inzicht in mijn functioneren gegeven. Samen met Peter heb ik de rapportage doorgenomen zodat deze ook bruikbaar wordt bij mijn verdere ontwikkeling. Peter haalt het beste in mensen naar boven op een persoonlijke en ontspannen manier. Hierdoor ontstaat ook ruimte om kwetsbare gebieden bespreekbaar te maken en zo een optimaal leerrendement te bereiken.

Melvin Uittenbogaard – Stichting De Hoop Dordrecht

“”Als een wonder groeit de weg de weg onder mijn voeten””

Al anderhalf jaar was ik hard aan het werk om te herstellen van een flinke burn-out. Na tweemaal weer een terugslag meegemaakt te hebben m.n. in mijn werkzame leven, had ik het gevoel, ondanks de intensieve professionele psychologische hulp en daarmee de therapeutische behandelingen, in een vicieuze cirkel te blijven hangen en zitten. Ik bleef maar hangen in het hoofd denken (piekeren, onzekerheid, etc.), wat mij ontzettend veel energie kostte. Ik had echt behoefte aan iemand die mij kon helpen, het laatste zetje te geven aan mijn herstel, om mijn hart te volgen en mijn gevoel achterna te gaan, wat mij enorm veel energie geeft en daarmee ook mijzelf open laat staan om te voelen, te ervaren, te groeien en mijzelf te zijn.

Na een korte zoektocht op internet kwam ik terecht op de website van Reflektera https://www.reflektera.nl/. De inhoud van de website sprak mij gelijk aan. M.n. de volgende tekst: ”Reflektera kenmerkt zich door de persoonlijke aandacht en aanpak. De begeleiding is individueel en maatwerk. Er wordt dus niet gewerkt met een algemeen- of totaalpakket. Samen onderzoeken we waar en wat de hulpvraag is. Soms is er een vraag achter de vraag”. Na een korte kennismakings- en adviesgesprek, volgde snel onze eerste afspraak. Peter is een fijne gesprekspartner, sociaal, laagdrempelig, gespeend van humor en heel toegankelijk. Het klikte gelijk tussen ons. Daarnaast is duidelijk te merken dat Peter een ervaringsdeskundige is op het gebied van het burn-outproces. Tevens bezit hij de kernkwaliteit van luistervaardigheid en weet hij na een kort interview een haarscherpe analyse te geven en maakt hij gezamenlijk een schema van het coaching traject.

Een van de handvatten die ik meekreeg was de Analytical Competence Tool (ACT). Deze test stelt je in staat om meer over jezelf te weten te komen. Ook, en dat is uniek, over je onbewuste aansturing. En, zoals we steeds meer ontdekten, je onbewuste bepaalt hoe jij je in privé en werk gedraagt en hoe je overkomt bij anderen. De ACT was voor mij een unieke nieuwe manier van competentiemeting. Het is geen verbeterde versie van al bestaande metingen. Echter ACT was voor mij een radicaal andere manier van competenties meten.

Tijdens het coaching traject werd de verbinding met mijzelf hersteld en bevestigd. Door het herstel van die verbinding, doe ik nu alles voortaan vanuit mijn kern ( mijn ware ik ). Dit heeft invloed op álles! Je leeft het leven wat werkelijk bij je past. Om die verbinding met jezelf te herstellen, is het van belang bewust te zijn van je onderliggende patronen en dynamieken. Peter maakt deze mede inzichtelijk middels de uitkomsten van de ACT en zijn stijl/methodiek van coachen. Als je daar bewust van bent en wordt, kan en kun je er ook bewust iets aan veranderen.

De intensieve professionele psychologische hulp en daarmee de therapeutische behandelingen waren waarschijnlijk nodig geweest. Echter de handvatten en wijze lessen die ik kreeg van Peter heb ik ervaren als een persoonlijk cadeau. Dit cadeau gun ik iedereen. Vandaar mijn recensie en recommandatie van Reflektera (een praktijk voor burn-out- en loopbaanbegeleiding).

Na afronding van het coaching traject ben ik weer volop aan het werk, met veel plezier en energie en daarnaast ben ik mij aan het oriënteren in een nieuwe (loop)baan. Inderdaad, het is echt waar, als een wonder groeit de weg de weg onder mijn voeten. Een geweldige ervaring!

Henk de Valk