Burn-out

Wat kan je doen bij een burn-out?

We negeren vaak signalen van ons lichaam

Door de drukte van het dagelijks leven merk je signalen van je lichaam wellicht niet op. Dat maakt het lastig om te reflecteren op je eigen gedrag en alle taken en verantwoordelijkheden die je hebt. 

Als je deze signalen niet serieus neemt of je een eventuele actie hierop uitstelt, kan dit vervelende gevolgen hebben. We hopen dat het allemaal wel weer goed komt als we het even rustig aan doen of een paar dagen op vakantie gaan. Maar zo werkt het niet altijd.

Podcast Burn outpreventie.

In deze podcast Podcast burn-outpreventie kunt beluisteren wat een burn-out is, hoe u het kunt voorkomen en wat u eraan kunt doen!

We "moeten" zoveel

Als de psychische en lichamelijke klachten steeds meer toenemen, wordt het steeds moeilijker om tot rust te komen. Je blijft je werk en alle andere taken gewoon doen want we “moeten” immers zoveel.

Door hulp in te schakelen in de vorm van burn-out begeleiding, komt er verandering in dit proces. Je krijgt inzicht in wie je bent, wat je valkuilen zijn of wat je blinde vlekken zijn. Er worden handvatten en tools aangereikt om de verkeerde patronen te doorbreken, te herstellen en weer balans te krijgen in je dagelijks leven.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren) lange periode van hoge werkdruk, stressvolle werkomstandigheden of thuissituatie. Je hebt veel “ballen in de lucht” moeten houden zonder voldoende te compenseren door op tijd rust en ontspanning te nemen.

Als een sluipmoordenaar begint de roofbouw:

burn-out

Oorzaak van burn-out

Bij een burn-out is het belangrijk om inzicht te krijgen waarom juist jij in de burn-out geraakt bent. Vaak krijgen de omstandigheden de schuld van de burn-out, maar dat is niet altijd de oorzaak. Het gaat er om hoe jij met die omstandigheden bent omgegaan! Daarom is het belangrijk om helder te krijgen wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Maar ook jouw minder sterke kanten en schaduwkanten, wie je bent en waarom je dingen doet zoals je ze doet. 

Waarom kosten bepaalde taken jou zoveel energie? Waarom krijg je geen energie meer uit je werk? Voor het antwoord op deze vragen wordt de ACT-meting vaak ingezet om dit helder en duidelijk te krijgen. Door middel van deze online-meting heb je binnen korte tijd meer diepgaand inzicht in jouw persoonlijke drijfveren, talenten en potentieel. Maar ook jouw energievreters en de reden waarom je in een burn-out bent beland.

Zorg dat je op tijd ingrijpt!

Burn-out is een containerbegrip voor meerdere fasen. Echt burn-out zijn betekent dat je opgebrand bent en je niets meer kunt. Zelfs “een blokje om” is niet meer mogelijk.

Gelukkig beland niet iedereen op deze manier in een burn-out. Er zijn ook minder ernstige situaties die mogelijk een burn-out in het vooruitzicht hebben. Ook deze situaties moeten serieus genomen worden om niet écht in een burn-out te raken.

Een burn-out is niet zomaar vast te stellen. Dit kan alleen een arts, psycholoog of iemand anders daartoe bevoegd is. Een ding is helder, zorg dat je op tijd ingrijpt!

Er zijn veel boeken die beschrijven wat een burn-out is en wat je er aan kunt doen. Toch is dit voor de meeste mensen onvoldoende en is professionele hulp (hulpverlening die gespecialiseerd is in het behandelen en begeleiden van burn-out) noodzakelijk. 

Man springt in de lucht van energie

Ik wil weer volop energie hebben!

Kan dit echt, kan ik weer zoveel energie krijgen dat ik weer kan doen wat ik wil doen? Ja, dit kan echt, al geloof je dit misschien nu nog niet.

Ik spreek dagelijks in mijn praktijk mensen met een burn-out die niet weten hoe ze weer kunnen opknappen. Vaak hebben ze geen energie om hun werk te doen, voor de kinderen te zorgen, te sporten of wat dan ook.

Reflektera laat je zien waar het fout gegaan is, waardoor je opgebrand bent maar ook hoe je daar weer uit kunt komen.

Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn om erger te voorkomen. Reflektera begeleidt je in jouw burn-out en (indien nodig) in het re-integreren naar je huidige of een nieuwe functie.

De begeleiding van Reflektera is maatwerk en daarom voor iedereen anders. De begeleiding wordt dan ook afgestemd op jou als persoon en jouw situatie.

Heb jij het gevoel dat je zoveel moet en je opgebrand raakt?

Neem contact met ons op en we kunnen bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.