Burn-out

Waarom Reflektera bij burn-out?

De drukte van het dagelijks leven maakt het soms moeilijk om te reflecteren op je eigen gedrag en alle taken en verantwoordelijkheden die je hebt. We negeren vaak signalen, nemen ze niet serieus of stellen ze uit om er ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen. We hopen dat het allemaal wel weer goed komt als we het even rustig aan doen of een paar dagen op vakantie gaan. Mburn-outaar als de psychische en lichamelijke klachten steeds meer toenemen, wordt het steeds moeilijker om tot rust te komen en ons werk en alle andere taken te blijven doen. We “moeten” immers zoveel.

Door hulp in te schakelen in de vorm van burn-out begeleiding, komt er verandering in dit proces. Je krijgt inzicht in wie je bent, wat je valkuilen of wat je blinde vlekken zijn. Er worden handvatten en tools aangereikt om de verkeerde patronen te doorbreken, te herstellen en weer balans te krijgen in je dagelijks leven.

Wat is burn-out?

Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren) lange periode van hoge werkdruk, stressvolle werkomstandigheden of thuissituatie. Je hebt veel “ballen in de lucht” moeten houden zonder voldoende te compenseren door op tijd rust en ontspanning te nemen.

Als een sluipmoordenaar begint de roofbouw:

 • Je gaat steeds meer vermoeid raken,
 • je krijgt concentratieproblemen,
 • meer tegen het werk opzien,
 • emotioneler, je kunt zomaar in huilen uitbarsten,
 • stemmingswisselingen,
 • destructieve denkpatronen,
 • sneller geïrriteerd,
 • hoofdpijn,
 • spierpijn in nek en schouders,
 • maagpijn,
 • slaapproblemen,
 • intensiveren van verslavingen.

Burn-out is een containerbegrip voor meerdere fasen. Echt burn-out zijn betekent dat je opgebrand bent en niets meer kunt, zelfs “een blokje om” is niet meer mogelijk. Niet iedereen is op deze manier burn-out, gelukkig niet. Er zijn ook minder ernstige situaties, maar die moeten ook serieus genomen worden om niet écht burn-out te worden. Een burn-out is niet zomaar vast te stellen. Dit kan alleen een arts, psycholoog of iemand daartoe bevoegd is. Een ding is helder, zorg dat je op tijd ingrijpt! Er zijn veel boeken die beschrijven wat burn-out is en wat je er aan kunt doen. Toch is dit voor de meeste mensen onvoldoende en is professionele hulp, hulpverlening die gespecialiseerd is in het behandelen en begeleiden van burn-out, noodzakelijk.

Reflektera is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van burn-out.

Ik wil weer volop energie hebben!!

Kan dit echt, kan ik weer zoveel energie krijgen dat ik weer kan doen wat ik wil doen? Ja, dit kan echt, al geloof je dit misschien nu niet. Ik spreek dagelijks in mijn praktijk mensen met een burn-out die niet weten hoe ze weer kunnen opknappen en energie hebben om hun werk te doen, voor de kinderen te zorgen, te sporten of wat dan ook. Reflektera laat je zien waar het fout gegaan is, waardoor je opgebrand bent maar ook hoe je daar weer uit kunt komen.

Wat is er aan te doen?

Gelukkig is er heel veel aan te doen. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn. Reflektera heeft de expertise om u te begeleiden in uw burn-out en (indien nodig) in het re-integreren naar uw huidige of nieuwe werkplek. De begeleiding is geen vastgesteld programma. Reflektera werkt met een programma dat veel verschillende onderdelen bevat en die ingezet kunnen worden als dit nodig is. Voor u betekent dit dat de begeleiding geheel afgestemd wordt op u als persoon en uw situatie.

Bij een burn-out is het belangrijk om inzicht te krijgen waarom juist jij burn-out geraakt bent. Vaak krijgen de omstandigheden de schuld van de burn-out, maar dat is niet als eerste de oorzaak. Het gaat er om hoe jij met die omstandigheden bent omgegaan! Daarom is het belangrijk om helder te krijgen wat jouw kwaliteiten en talenten zijn, maar ook je minder sterke kanten en schaduwkanten, wie je bent en waarom je dingen doet zoals je ze doet. Waarom kosten bepaalde taken jou zoveel energie, waarom krijg je geen energie meer uit je werk etc! Daarom wordt de ACT-meting (voor meer informatie zie: ACT-meting ) vaak ingezet om dit helder en duidelijk te krijgen. Door middel van deze online-meting heb je binnen korte tijd meer diepgaand inzicht in je persoonlijke drijfveren, talenten en potentieel maar ook je energievreters, en de reden waarom jij burn-out geworden bent.

Maak gebruik van de gratis kennismakings- adviesgesprek! Vul het contactformulier in of bel me voor een afspraak. Soms is de eerste stap de lastigste!